Formenteravakantie.nl
Formentera Blog
de beste vakanties vind je op Formenteravakantie.nl

Marine Reserve van Freus, uniek stukje onderwaterwereld

18 Aug 2017
Marine Reserve van Freus, uniek stukje onderwaterwereld

Onze wereld heeft ontzettend veel te bieden. Natuurlijk is er in veel steden en dorpen veel te zien, maar ook de natuur heef ongekende schatten voor ons klaar staan. Dat is in onze eigen directe omgeving zo, maar ook in andere delen van de wereld. Niet voor niets zijn er in ieder land weer andere dieren te vinden en andere natuurwonderen. Denk bijvoorbeeld aan hoge bergen, bijzondere watervallen en natuurlijk vele soorten bloemen en planten. Wat we echter vaak vergeten is dat het merendeel van onze planeet uit water bestaat. Dat zien wij als mensen voornamelijk van de bovenkant wat natuurlijk al heel erg mooi is. De onderwaterwereld heeft echter ook ontzettend veel te bieden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de unieke onderwaterwereld van Marine Reserve van Freus, vlakbij Formentera en Ibiza?

Bijzondere onderwaterwereld

De prachtige onderwaterwereld van Marine Reserve van Freus behoort tot de meest bijzondere stukjes onderwaterwereld ter wereld. Je vindt hier prachtige waterplanten in vele kleuren en natuurlijk de meest bijzondere zeebewoners. Het gebied werd door de mensen gecreëerd aan het einde van de twintigste eeuw. De natuurlijke habitat van talloze vissen en andere zeedieren bleef achteruitgang waardoor er veel soorten werden bedreigd. Om de achteruitgang van de Habitats te stoppen en bedreigde diersoorten te beschermen. Het bijzondere onderwatergebied ligt tussen Ibiza en Formentera in en is enorm uitgestrekt. In totaal heeft het gebied een oppervlakte van bijna 14.000 hectare. Recent werden de grenzen van het gebied zelfs verlegd, waardoor het nog groter is geworden. Er zijn ondiepe gedeeltes en dieptes van wel 60 meter, waardoor er ook een grote verscheidenheid aan zeelandschappen te vinden is. Dat zorgt er uiteraard weer voor dat er ook veel verschillende zeedieren zijn te vinden. Het meest bijzondere gebied zijn wellicht de Posidonia weiden die opgenomen zijn op de Natuurerfgoedlijst van UNESCO. Het gehele gebied is bescherm waardoor het uiteraard is verboden om te vissen.

Alles bekijken

Het is mogelijk om het gebied van dichtbij te bekijken. Het is echter niet aan te raden om dit op eigen houtje te doen. De regels zijn behoorlijk streng omdat men er uiteraard alles aan doet het gebied zo goed mogelijk te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Je mag er bijvoorbeeld wel gewoon varen met je boot, maar dat is aan strenge regels verbonden. Zo is het streng verboden om op eigen houtje in het gebied te gaan duiken. Ook mag je niet zomaar je boot voor anker leggen in het water. Daarmee kun je namelijk behoorlijk wat schade toebrengen. Ook vissen is verboden. Wel kun je met duikexcursies mee om de bijzondere onderwaterwereld van dit gebied te verkennen. Verder kun je natuurlijk ook snorkelend Marine Reserve van Freus verkennen.

Beoordeling Formentera blog

*
*
*
*